Geologian vuosi 2016

Kirgisian kartat nettisovellukseksi

GTK vie suomalaista geo-osaamista niihin maihin, joissa oma osaaminen ei ole vielä kirinyt samalle tasolle. Tärkeää projekteissa on kouluttaa kohdemaan asiantuntijoita niin, että valmius jatko-opiskeluun on vahva.

Suunnittelija Harri Issakainen on mukana kahdessa hankkeessa, joissa aikanaan Neuvostoliittoon kuuluneissa Kirgisiassa ja Tadžikistanissa vahvistetaan tiedonhallintaosaamista. Valtioiden paperimuotoiset kartta-aineistot digitoidaan ja paikallisia ihmisiä koulutetaan tekemään sähköisestä aineistosta karttasovellukset internetiin.

– Taustalla on ajatus geotiedon saatavuuden ja avoimuuden lisäämisestä. Karttasovellukset tulevat kaikille kansalaisille ja muille kiinnostuneille vapaasti saataviksi, Harri Issakainen kertoo.

Issakaisen mukaan karttoja on skannattavaksi runsain mitoin: digitointityö Kirgisiassa alkoi vuonna 2009, sitä jatketaan nykyisessä ulkoministeriön rahoittamassa kehitysyhteistyöhankkeessa vuoden 2018 loppuun ja jatketaan edelleen jatkoprojektissa, joka sai rahoituksen vuoteen 2021.

– Karttojen lisäksi myös muuta geotietoa muunnetaan sähköiseksi.

Tukea naisten uralle

Harri Issakainen kouluttaa kirgisialaisia ja tadžikistanilaisia geologeja ja muita ammattihenkilöitä Suomessa. Näin koulutettavat saadaan saman pöydän ääreen yhtä aikaa. Koulutus tapahtuu osin englanniksi, toisinaan tulkki kääntää asiat koulutettavien äidinkielelle.

Motivaatio uuden oppimiseen on Issakaisen mukaan suurta.

– Innostus ja aktiivisuus on varsin hyvää, samoin oppimistulokset. Kokemukseni keskiaasialaisista kollegoista ovat erittäin positiiviset.

Ulkoministeriön rahoittaman ja GTK:n vetämän projektin yhtenä tavoitteena on edistää erityisesti naisten ja nuorten etenemistä työuralla.

– Kaikissa tehtävissä on naisia ja nuoria ollut mukana kiitettävästi, Harri Issakainen kertoo.

Hän itse on saanut koulutusprojekteista valaisevaa perspektiiviä suomalaiseen tekemiseen.

– Meillä asiat ovat edistyksellisellä mallilla. On hienoa jakaa osaamista muille alueille, jotta ne voisivat kehittyä vastaavasti, Issakainen kiittelee.