Geologian vuosi 2016

Digiaineisto houkuttelee malminetsijöitä Suomeen

Miljoonan euron budjetti, tuhansien metrien kairausohjelma ja asiakas valtamerten takana koko projektin ajan. Tällainen on esimerkki toimeksiannosta, jollaisen Rovaniemellä toimiva Markku Iljina GeoConsulting Oy voi saada. Geologisia asiantuntijapalveluja tarjoava yritys on erikoistunut malminetsinnän kohdentamiseen, sen asiakkaita ovat malminetsintäyritykset ja kaivosyhtiöt.

Yritykset saattavat olla kiinnostuneita kullasta, osa etsii harvinaisia metalleja, osa hakeutuu geologisesti kiinnostavalle tutkimattomalle alueelle ja osa haluaa jatkaa pidemmälle edennyttä työtä. GeoConsultingin asiakasyritykset ovat olleet pääsääntöisesti ulkomaisia.

Seitsemän vuotta toimineen yrityksen toimitusjohtaja Markku Iljina on pitkän linjan geologi, joka hoitaa asiakkaan puolesta kaiken tarvittavan maanomistajasuhteista urakoitsijayhteyksiin.

– Voin antaa vilpittömän kiitoksen GTK:n aineistopalvelulle, se on Pohjoismaiden paras. Ilmaisen aineiston saatavuus on taitavaa Suomen markkinointia, sillä sen ansiosta paljon valmistelevaa työtä voi tehdä merten takana, Iljina sanoo.

Hänen lisäkseen kaksi geologia vakituisesti työllistävän GeoConsultingin vuoteen mahtuu 3–4 suurempaa projektia. Tätä haastattelua tehdessä heillä on esimerkiksi kaksi näytteenottotyömaata Ruotsissa, Pajalassa ja Kiirunassa. Toisessa näistä kohteista suomalainen urakoitsija ottaa näytteet ja heitä avustaa GTK:lta ”vuokrattu” tutkimusavustaja, jolla on kohteessa tarvittavaa geokemian erityisosaamista.

Uutta aktiivisuutta ilmassa

GeoConsultingin toimeksiannot ovat selvästi lisääntyneet kuluneen vuoden aikana. Se kertoo Markku Iljinan mukaan suoraan malminetsinnän aktivoitumisesta hiljaisen kauden jälkeen.

– Suomi ja Ruotsi ovat etsijöille kiinnostavia maita, niihin virtaa ulkomaista pääomaa ja junioriyhtiöitä. Tietoaineistojen saatavuus on yksi tekijä, samoin selkeät viranomaiskäytännöt.

Hänen mukaansa tietoaineistojen hinnoittelussa täytyy olla tarkkana, jotta malminetsintä on houkuttelevaa ja yrityksen budjettiin jää riittävästi varaa uuden tiedon hankintaan.

Iljinan oma into malminetsintään ei ole 40-vuotisen uran aikana hiipunut. Kerran malminetsijä, aina malminetsijä, hän sanoo.

Hän muistuttaa, että malmia ei etsitä eikä löydetä yksin.

– Malminetsintä on pitkä prosessi ja monen ammattilaisen yhteistyötä.

Markku Iljinan oman malminetsintäuran tähänastinen huippukohta on platinaesiintymien löytyminen Simon, Ranuan ja Taivalkosken väliseltä alueelta 1980-luvulla – nuo varannot ovat edelleen kansainvälisestikin merkittävät.